tirsdag 20. januar 2015

Minner fra ØstersundSommeren 2012 var vi en svipptur i Østersund. Moro for liten og stor, og absolutt et reisemål å vurdere hvis du har begynt å fundere på sommerferien allerede.

Vi besøkte Frösö Zoo, som nok var litt nedslitt, men som kunne by på dyr fra hele verden, dinosaurutstilling, tropehus, tivoli og andre rariteter. Jeg fikk litt følelsen av å være fanget i en tidsboble på 50-tallet, men på et eller annet sært vis var det både fascinerende og fengslende. 


Senere dro vi til Jamtli, et historisk museum. Én del lå inne, og var fantastisk i seg selv. Resten av museet lå ute, og det var hinsides fantastisk (om det er lov å bruke så sterke ord). Vi fikk inngang for to dager (det trengte vi) til prisen av en. Billig for voksne, og gratis for barn. 

Vi kom først inn på et 1800-tallstorg, der vi måtte skrive oss inn i den lokale banken. Vi fikk hver vår bankbok og ekte jamtlipenger å handle med. På torget kunne vi shoppe og delta på aktiviteter. Vi kjørte karusell og kastet ball på porselenstallerkner. Og rundt oss myldret det av tidsriktig folkeliv: damer i lange skjørt og unge rampegutter med spretterter. Når vi var forsynte på torget, gikk vi videre inn i ukjent landskap. Etter hvert som vi gikk, kom vi til stadig nye tidssoner, der alt var forsøkt holdt autentisk. Vi møtte hele tiden på lokale som var kledd i tidsriktige klær, og som hilset på tidsriktig vis. De snakket til oss, og var nygjerrige på hvem vi var. Noen lot oss ta del i hverdagssyslene de holdt på med, og andre serverte oss en smakebit av maten de laget. 
Vi beveget oss tilbake til 1600-tallet (hvis det ikke var enda lenger...) og fram til 1970-tallet. Det var alltid en ny tidsepoke rundt neste sving. Til og med i skogen, som vi trodde kun var en gjennomfartsåre, kom vi over en svenske som ventet på noen nordmenn som hadde flyktet fra krigen. Et annet sted dypt inne i skogen så vi røyk stige opp mellom trærne. Vi gikk nærmere, og fant ei lita stue der en skitten ung mann stekte fleskepannekaker. Vi fikk med oss hver vår smakebit innrullet i avispapir. Selvfølgelig med ferske nyheter. På 1800-tallet. 


Her og der var det også noen oaser for barn, der de kunne utfolde seg i lek og eksperimenter. De hadde blant annet et fjøs, der man kunne hoppe i høyet, et meieri der man kunne leke at man framstilte melkeprodukter, og et minienergimuseum, der man gjennom aktiv lek kunne skape energi til å for eksempel få lys i ei pære. 


 Både gullet vårt og vi voksne hadde det storartet, og jeg kan lett anbefale en småbarnsfamilie å dra på utflukt til Østersund. 


...

Noe å tenke på for sommeren 2015?
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for alle kommentarer og hilsninger. Jeg setter stooor pris på hver og en av dem. :)